Romanya Vatandaşlık Danışmanlık Şirketi
Background

Romanya Vatandaşlığı

ROMANYA OTURMA İZNİ

Romanya'ya girdikten sonra oturma izni almalısınız. Romanya'da kalma hakkınızı belgelemektedir ve yaşadığınız ilçedeki Göçmenlik için Genel Müfettişlik alan birimlerinden temin edebilirsiniz. Oturma izni almak için, vizenin verilmiş halde kalma süresinin bitiminden en az 30 gün önce birkaç belgeyi bizzat kendiniz göndermelisiniz. Rumen vatandaşının aile üyesi olarak ikamet izni, bir önceki Rum vatandaşının geçerlilik süresinden en az 30 gün önce yenilenmelidir.
AB / AEA dışındaki vatandaşların aile üyeleri için oturma izninin verilmesi veya yenilenmesi için başvuru, başvurunun yapıldığı tarihten sonraki 30 gün içerisinde sonuçlandırılacaktır. Bir Romen vatandaşının aile üyesi olarak geçici oturma izninin alınması için verilen süre, 90 gün, sonraki izinler için ise 30 gündür. Daha fazla kontrol gerekmesi halinde, başvurunun çözümlenmesi için son tarih 15 gün uzatılabilir. Geçici kalma hakkı, sponsora kalma hakkı verildiği aynı dönem boyunca, her aile üyesi için ayrı ayrı uzatılmıştır. Bir Romen vatandaşının veya uzun süre kalış süresinin sponsor sahibinin kocası / eşi ve ailesi üyelerine, beş yaşına kadar olan süreler için geçici ikamet hakkının uzatılmasına izin verilebilir.
Yurt dışında ikamet eden Rumen vatandaşının aile üyelerine, geçici ikamet hakkının Romen vatandaşının geçici kimlik belgesinin geçerlilik süresini aşmayan bir süre için uzatılmasına izin verilebilir. Bağımsız ikamet izninin başvuru sahibinin Romanya'daki kalışlarının başka bir hedefine odaklanabileceği 6 aylık bir geçerlilik süresi olacaktır.
Talep formunun online gönderimi ve gerekli belgeler, Romanların yabancılar rejimi hakkında OUG 194/2002 amaçları için belgelerin sunulmasını temsil etmez.
⦁Başvurunun işleme konulması için yasal süre, başvuruyu kaydettirmek ve biyometrik verileri almak için sayaç dosyasının hazırlandığı tarihten itibaren geçerlidir.
⦁Belgelerin dosyalanması ve Göçmenlik için Genel Müfettişlik topraklarına yerleştirilmesi sırasında, durumunuza bağlı olarak, çevrimiçi olarak gönderilenlerden belge isteyebilirsiniz.
⦁Listede belirtilenler dışındaki diğer belgelerin iletilmesi, seçilen istek türünü belirtir; eklenen başvurunun çevrimiçi olarak iptaline neden olur.
⦁Geçici ikamet süresinin uzatılması için çevrimiçi başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde, kalma hakkı sona eren kişilerin, son teslim tarihinden önce Göçmenlik Genel Müfettişliği bölge müdürlüğüne gitmeleri gerekir.
AB / AEA olmayan bir devletin vatandaşıysanız, Romanya'da geçerli bir hakka sahipseniz ve bu ülkede uzun süre ikamet etmek istiyorsanız, belirli koşulları yerine getirmeniz gerekir. Adımlar şunlardır: Yaşadığınız ilçede Göçmenlik Genel Müfettişliğindeki bölge birimlerinden uzun süre ikamet izni talep edin ve eğer cevap pozitifse, uzun süreli ikamet izni almak için belgeleri gönderin.
Bu hakkı bir Romanya vatandaşının bir aile üyesi olarak almanızın yanısıra Romanya'daki diğer amaçlarla (örneğin, iş, ticari faaliyetler, aile birleşimi vb.) da alabilirsiniz.

NASIL
BAŞVURULUR

GEREKLİ
ŞARTLAR

AVANTAJLAR & DEZAVANTAJLAR

YAŞAM
ŞARTLARI

Sizi Arayalım

0 216 410 22 22
title

Romanya Vatandaşı Olmak mı İstiyorsunuz.

Konusunda Uzman Ekibimiz Romanya Vatandaşı olabilmeniz için size profesyonel hizmet sunmak için hazır. Sizi bilgilendirebilmemiz için formu doldurabilirsiniz.

Romanya vatandaşlığı başvurusu nasıl yapılır?

Uzun süreli kalma şartları
Uzun süreli kalma hakkını elde edebilmek için son 5 yıl boyunca Romanya'da sürekli kalmanız gerekir. Romen topraklarına yokluğunuz 6 ay üst üste altındaysa ve toplam 10 ayı geçmiyorsa ve size karşı ulusal topraklardan bir şey kaldırılmasına yönelik bir önlem alınmadığı takdirde, bu sürede kalmak sürekli bir dönem olarak kabul edilir.
Ayrıca, uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde bulunmak için yurtdışında seyahat ettiğiniz ve bu konuda yazılı delil sunabileceğiniz süre Romanya'dan yoksun sayılmaz. Eğitim amaçlı kalış süresi, diplomatik veya istihdam vizesi kapsamında uzun vadeli ikametgah ve kısa süreli kalış vizesi için ikamet edilecek veya mevsimlik işçi faaliyetlerini takip etmek için elde edilen tutarı hesaplanamaz.
Daimi ikamet izni için gerekli şartların tam listesine ve istisnalarına bakın.
Bu kategorilerden birine girerseniz Romanya'da uzun süre ikamet hakkı elde edemezsiniz:
⦁Araştırmalar için geçici ikamet hakkı,
⦁bir sığınmacı ya da geçici insani korumanın bir lejyoncusuysanız veya Romanya devletinin geçici korunmasından hoşnut değilseniz,
⦁kısa süreli vize veya vize / diplomatik veya iş vizesi ile kalma hakkınız ile Romanya'daysanız
Uzun süreli kalma hakkını elde etmek için gerekli belgeler
Yerel ikametgahınızı Romanya'da kurmak için ilk adım uzun vadede kalma hakkını elde etmektir. Bu bakımdan aşağıdaki belgeleri sunmalısınız:
⦁başvuru
⦁Sınır geçişi belgesi (pasaport, seyahat belgesi, vb.) orijinal ve kopya halinde
⦁Yaşam alanının kanıtı (orijinali ve kopyası)
⦁Sosyal sağlık sigortası belgesi
⦁Mali yardım araçlarının kanıtı (Romanya vatandaşlarının aile üyeleri hariç)
⦁Romen makamları tarafından verilen ceza sicili belgesi
⦁Medeni durum (varsa)
Uzun süreli kalma başvuruları 6 ayda çözülür ve nesnel nedenlerden ötürü bu süre, başvuranın bilgisi dahilinde 3 ay daha uzatılabilir. Talebin çözülmesinden itibaren 15 gün içerisinde cevabı yazılı olarak alacaksınız.
Eğer cevap pozitif ise, bildirimi aldıktan sonra 30 gün içinde, talebin kaydedildiği Göçmenlik Genel Müfettişliğine başvurarak uzun süreli ikamet izninin verilmesi için gerekli belgeleri sunmalısınız. Uzun süreli kalma hakkının reddedilmesi ve bunun nedenleri, talebin çözülmesinden itibaren 15 iş günü içinde başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir. Kalma hakkının reddedilmesi, temyiz başvurusunun yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde yapılabilir. Uzun süreli kalma hakkının reddedilmesinin, başvuranın yaşama hakkına hiçbir hukuki etkisi yoktur.


Romanya vatandaşlığı için gereken şartlar nelerdir ?

Romanya'daki yabancılarla ilgili 194/2002 sayılı OUG (Devlet Acil Düzeni) Anlaşmasının 70. maddesinin (3) b) c) veya d fıkraları uyarınca uzun süreli ikamet hakkının sona ermesi durumunda siz Romanya'dasınız, 30 gün içinde bu amaçla ve OUG 194/2002 tarafından değiştirilen ve desteklenen koşullar altında geçici bir oturma izni için başvurabileceğiniz iletişim tarihidir .
OUG 194/2002 Madde 70. (3) b) ve c) koşulları altında uzun vadeli kalış koşulları sona ermişse, değişiklikler yapıldıktan sonra, yönerge bakımından yeni bir uzun vadeli ikamet hakkı verilebilir , Romanya'da yasal ve sürekli 12 ay boyunca ikamet ettikten sonra gerçekleştirilebilecektir.
Eski bir AB Blue Card sahibinin uzun süre kalması, yabancının Avrupa Birliği Üye Devletleri, Avrupa Ekonomik Bölgesi veya İsviçre Konfederasyonu topraklarının yokluğunun, ücretli çalışan veya bağımsız çalışan olarak ekonomik faaliyetin uygulanması ya da gönüllü olarak veya anavatanda çalışma nedenlerinden dolayı faaliyetin uygulanması sağlanır.
Süreç ve Şartlar
Rumen vatandaşlığı verilmesi için başvuran kişi, davaya bağlı olarak aşağıdaki adımları tamamlamalıdır:
A. Romanya vatandaşlığını kaybedenler tarafından kazanmak ya da geri kazanmak isterken. Rumen vatandaşlığına geri dönüş, vatandaşlığını kontrollerinden uzak tutan nedenlerle kaybeden Rum vatandaşları için bir ilgi konusu olabilir veya rızaları olmadan salladı; aynı durum üçüncüye kadar olan torunlarına da uygulanabilir; bu kişilere yeniden kazandıran ya da Rumen vatandaşlığına sahip olacakları durumu seçebilecekleri gibi aynı zamanda bir yabancı yurttaşlığı ve ev adresini de kullanabilirler. Romanya veya yurtdışında. Bu, başvuranın aşağıdaki şartları yerine getirmesi durumunda gerçekleşebilir:
a) Başvuran, Romanya Devleti'ne karşı davranış, tutum ve sadakatlerini kanıtlarsa, başvuran devlet düzenine veya ulusal güvenliğe karşı eylemler yapmaz veya desteklemez ve geçmişte de böyle davranmadığını beyan eder. Başvuran, Romanya'nın ulusal yasa ve güvenliğine karşı alınan herhangi bir önlemin bulunmadığını kanıtlayan kanıtlarla Komisyon Vatandaşlığına verilmesi için 60 gün geçirir; başvuranın rolünde (Romanya'da veya yurtdışında), mahkumiyetin anlaşılacağı konusunda kalma örneği yoktur.
b) Başvuran en az 18 yaşında olmalı
c) Başvuran, Romanya'da yabancılar mevzuatı ile ilgili yasal şartlar altında iyi bir yaşam için yasal imkanlara sahip olduğunu ispatlayabilir.
Vatandaşlık Ulusal Makamı Başkanı'nın vatandaşlığı geri kazanma veya verme ile ilgili nihai kararı vermesi için 3 günlük bir dönem vardır. Bu emir üç gün içinde resmi bir şekilde başvurana iletilecektir.

Elde Edilen Hak ve Avantajlar

Romanya'da kalma konusunda uzun vadeli bir hakka sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, Romanya vatandaşlarına kıyasla aşağıda belirtilen şekilde eşit muamele görme hakkına sahipsiniz:
⦁Bölgesel İş Müfettişliği tarafından onaylanan bireysel bir iş sözleşmesi uyarınca, çalışma izni olmaksızın Romen topraklarında çalışabilirsiniz.
⦁Burs verilmesi, çalışmaların doğrulanması ve diplomaların, sertifikaların, yeterlilik belgelerinin ve mesleki niteliklerin tanınması da dahil olmak üzere, eğitim ve mesleki eğitimin tüm formlarına ve seviyelerine erişebiliyorsunuz,
⦁sosyal güvenlikten ve korumadan, sağlık bakımı ve sosyal yardımdan faydalanırsınız.
⦁küresel gelirinizdeki vergi indirimlerinden ve vergi muafiyetlerinden faydalanırsınız
⦁konut edinme, dernek kurma ve üyelik özgürlüğü ve bir ticarete veya meslek birliğine üyelik dahil olmak üzere kamu mallarına ve hizmetlerine erişebiliyorsunuz.


Romanya'da yaşam şartları nelerdir ?

Şehir merkezinde daire (1 yatak odası) 1.254.76 lei
Daire (1 yatak odası) merkez dışında 903.40 lei
Şehir Merkezinde Daire (3 yatak odası) 2,114.75 lei
Daire (3 yatak odası) merkez dışında 1.509.49 lei
Şehir Merkezinde Apartman Satılık Metrekare Fiyat 5,511.54 lei
Metre Kare başına fiyat Daire merkez dışında 3,952,84 lei
Maaşlar Ve Finansman
Aylık Ortalama Net Maaş (Vergi Sonu) 2.636.81 lei
İpotek Faiz Oranı Yüzde (%), Yıllık, Sabit Faiz Oranı 3.37
Kişi başına GSYİH
9.474,13 USD ‎(2016)
Romanya'da yaklaşık 19.500.000 kişi yaşıyor.
⦁Etnik ayrışma% 89 Romanya % 7.5 Macar, % 1.9 Çingene,
⦁Almanca, Ukraynaca, Ermenice, Hırvatça, Sırpça ve Türkçe.
Romanya'nın nüfusunun % 55'inden fazlası kentlerde yaşıyor
⦁(230 kasaba, 100.000'den fazla nüfusa sahip 25 şehir ve 300.000'den fazla nüfusa sahip 8 şehir var)
Rumenlerin % 45'inde ana ikametgahları kırsal alanlarda
(2.868 komün ve 13.285 köy).
Ana idari bölünmelere "judet" (ilçe) denir.
Romanya'da 41 ilçe var.
Bükreş (Municipiul Bucuresti) başkent ilçe statüsünde.
Nerede Yaşamalı
Gurbetçilerin ve yabancı diplomatların yaklaşık % 70'i aileleri ile Romanya'ya geliyor, bu nedenle büyük parklar ve yeşil alanlar için kuzey Bükreş'te yerleşmeyi, uluslararası okullara ve anaokullarına erişmeyi ve birinci sınıf dairelerin bulunabilirliğini tercih ediyorlar.
Kuzey Bükreş'teki Floreasca, Dorobanti, Kiseleff-Aviatorilor, Primaverii, Soseaua Nordului-Herastrau, Baneasa ve Pipera bölgeleri, gurbetçilerin kira talepleri yüksek. Gayrimenkul danışmanlık firması Nordis'e göre, bu alanlardaki kiralık emlak talebi, daireler için % 7, villalarda ise % 5 oranında arttı. Çoğu gurbetçi, üç ve dört odalı daireler arar (2 ve 3 yatak odası).
Nordis'le Genel Müdür Emanuel Postoaca, "Herastrau, Herastrau Parkının yakınında ve okullara, alışveriş merkezlerine ve şehir merkezine nispeten kısa mesafede olduğu için, en çok aranan bölge Soseaua Nordului - Herastrau'da kaldı" dedi.
Vatandaşlar prim evlerine yönelik kira talebinin % 70'ini oluştururken, Romen halkı sadece % 30'dur. Nordis'e göre Kuzey Bükreş'teki prim kiracılarının % 41'i 3 odalı (2 yatak odası) daire arıyor, % 30'u 4 odalı (3 yatak odası) daire istiyor ve % 2'si 2 odalı dairelerle (bir yatak odası) ilgileniyor.
Kuzey Bükreş'teki prim dairelerinin kiracılarından neredeyse yarısı, 1.000 Avro, 2.000 Avro, % 38'i 1.000 Avro'nun altında bir bütçeye ve % 18'i 2.000 Avro'dan daha fazla ödemeyi düşünüyor.

Bir Sorunuz mu Var !

Vatandaşlık İşlemleri konusunda bize ulaşın